УЧЕНИЦИ ОТ СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ СЕ УЧИХА КАК ДА ПОМАГАТ НА ХОРА С УВРЕДЕНО ЗРЕНИЕ

Ученици от 5.б клас на спортното училище се срещнаха с представители на Съюза на слепите, за да научат от първо лице с какви трудности се срещат хората с увредено зрение и как те, младите спортисти, биха могли да им бъдат полезни. Инициативата е на Дамския Лайънс клуб „Пазарджик – Тракия“, а специални гости на петокласниците бяха Лиляна Илиева – председател на Съюза на слепите в Пазарджик и Божидар Чергаров – един от приятелите на Дамски Лайънс клуб, както го представиха организаторите. Поводът – Международният ден на белия бастун, който се отбелязва на 15. октомври.

Пред учениците Божидар Чергаров, който е с увредено зрение от години, разказа за трудностите, които среща в градската среда и как успява да се справи с тях. Мъжът сподели, че белият бастун е най-надеждното средство за придвижване на незрящите хора, защото чрез него те не само намират своя път, но той дава информация на околните. Божидар Чергаров разказа още, че увреденото зрение не е причина да се откажеш от мечтите си. Самият той с желание и упорит труд е успял да завърши бакалавърска степен със специалност педагогика в Пловдивския университет, при това с отличен успех. С младите спортисти размениха мнения и за възможностите за тренировки и активна физическа дейност, защото, оказа се, спортът е сред любимите занимания на Божидар.

Беше прожектиран и кратък филм, който повиши осведомеността на учениците и им показа как да реагират, когато човек с увредено зрение има нужда от помощ. А в края на срещата всички с удоволствие си направиха снимки за спомен.