ДЖУДИСТЪТ ЕМИЛ ВЪЛЧЕВ СЕ КЛАСИРА ПЕТИ НА МЛАДЕЖКАТА ОЛИМПИАДА

С добра новина за пазарджишкото джудо, СК „Кодокан“ и Спортното училище завърши вчеашният ден от Европейския олимпийски фестивал в Марибор. Емил Вълчев успя за пореден път да покаже добрата си подготовка и талант и се класира на престижното пето място в своята категория до 81 кг. Представянето му се определя като отлично, като се има предвид конкуренцията от най-класни състезатели от цяла Европа.

Припомняме, че трима състезатели на СК “Кодокан“ представят България на Европейския младежки олимпийски фестивал – европейският вицешампион за кадети Емил Вълчев (кат. 81кг), Георги Дамянов (кат. 60 кг) и Димитър Куртаков (кат. +90 кг).  И тримата са ученици в Спортното училище в Пазарджик. Днес е решаващата среща за Митко Куртаков, който ще се бори за отличие в тежка категория +90кг. В отбора по джудо са още София Рангелова (48 кг), Емилия Апостолова (63 кг) и Надие Жаафар (над 63 кг). В събота е отборното първенство, където първият ни противник е отборът на Естония.

Преди да достигне до полуфинала Емил Вълчев постигна 3 победи, като се наложи с ипон в продължението над Мича Валтер (Люксембург) и с вадзари над хърватина Иван Брнада  в категорията на 81-килограмовите. На полуфинала състезатеелят на СК „Кодокан“ загуби от грузинеца Георги Бенделиани в продължението и след това за бронза отстъпи на сърбина Душан Граховац, също след продължение.

“Много добро представяне за България на този форум, очаквахме медал и Емо имаше възможност да стане шампион в категорията си. Малшанс е загубата на полуфинала, защото той се бори и беше по-добрият. Със сигурност на следващото състезание ще се реваншира.“ С тези думи коментира добрата новина треньорът на Емил Вълчев Георги Георгиев.

„Малката олимпиада“ тази година се провежда в Марибор, Словения. Във фестивала се състезават 3600 спортисти от 50 държави в 21 спорта. Европейският младежки олимпийски фестивал се провежда под егидата на Международния олимпийски комитет и е едно от най-важните събития за младите спортисти, които така придобиват и международен опит.