УЧЕНИЦИТЕ НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ОТБЕЛЯЗАХА 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО

Датата 3 март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура е подложена на унищожение. За това възкресение е пролята свята кръв и са паднали жертва хиляди синове на майка България.

В знак на преклонение пред героизма и саможертвата на борците за свобода и по повод 145 години от Освобождението на България учениците от Спортното училище изнесоха вълнуващ концерт. Бунтовни песни пяха момчетата и момичетата от пети и шести клас, а заедно с тях възрожденският дух завладя и публиката. Седмокласници рецитираха вдъхновено „Опълченците на Шипка“ и стихове, посветени на Родината.

Във фоайето на училището ученици подредиха впечатляваща изложба, посветена на 3 март и героите на свободата.

„В ден като днешния сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ. Длъжни сме да знаем своята история и да не забравяме тези дни, носещи дух на патриотизъм!“. Това заяви в словото си Миглена Мъркова – учител по история в Спортното училище. А учениците доказаха, че знаят своето минало, че го почитат и са достойни продължители на българския род. Словата им сякаш бяха камбани, които и днес призовават да помним и тачим предците си: „Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни герои, осеяли с кости родната земя, за да бъдем свободни и щастливи ние!“

.