Учениците от спортното училище почетоха паметта на левски

Днес и учениците от Спортното училище град Пазарджик почетоха паметта на най-великия българин – Васил Левски.
Те положиха венци и цветя пред паметника на Апостола и се поклониха пред святото му дело. Младите спортисти се включиха в тържествата по повод 146 години от обесването на Левски, които се проведоха на едноименния площад в Пазарджик, и с гордост се изправиха пред паметника – светиня.
В часа на класа учениците разказваха за делото на Левски и с гордост отбелязаха, че всичко ценностно е събрано в образа, характера и действията му. В класните стаи учениците разказаха, че Васил Левски болезнено тъгува, когато вижда своя народ да страда. Отказал се от послушанието и бездушието, той поема отговорността да събуди народа си, да възпламени българите, да им вдъхне кураж и сила. „Ако спечеля, печеля за цял народа, ако загубя, губя само мене си” – това не са само думи, защото Левски ги превръща в делата си, убедени са учениците. Те знаят, че той създава свои последователи, които след смъртта му проявяват такъв героизъм и самоотверженост, че успяват да накарат Европа и Русия да чуят за безправните българи в Османската империя. И че в основите на нова България е вграден животът на този велик българин.
И днес, изправени пред неговия образ, младите хора се заричат с вълнение, но и с достойнство, че ще бъдат достойни последователи на Апостола и с чест ще отстояват неговите завети!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *